2008. február 22., péntek

veszélyben a szarvasgomba ipar


Hirtelen fő hír lett - előbb az amerikai, aztán a nyugat-európai - sajtóban(Herald tribune, wordmagazin, boston.com, waterconserve.org, thestar.com, OTBnews, kansascity.com és még sokan mások) hogy a globális felmelegedés felgyorsítja a szarvasgombák visszaszorulását, eltűnését a természetes élőhelyekről. A hír közvetlen oka, hogy a most termő (szezonja van) francia szarvasgomba (Tuber melanosporum), ebben az évben is botrányosan keveset termett. Akárcsak a legutolsó 12 évben, de talán idei volt mind közül a leggyengébb év. A sajtóban persze most nagyon népszerű téma a globális felmelegedés és hálás dolog siránkozni miatta, így lett ebből vezető hír.

A francia szarvasgomba fénykora a XIX század második felétől az I. világháborúig tartott, akkoriban 1000-1500 tonnát is összegyűjtöttek ebből a gombafajtából évente. A huszadik század közepére már csak 50-100 (!) tonna volt az éves termés, manapság meg körülbelül 20 tonna kerül szezononként a piacra. Idén lehet hogy ennyi se. Ősszel, hasonló kritikus helyzet alakult ki a másik híres és drága szarvasgomba, az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) körül. Az árak soha nem látott magasságba szöktek, konkrét számokkal nem is idegesíteném a kedves olvasót. Itthon is a tavalyi volt a legrosszabb szarvasgomba-termés mióta mi gombászunk, tehát az elmúlt 11 szezonban. A hazánkban honos és gyakori szarvasgombák (Tuber aestivum, Tuber brumale ) a drága mediterán testvéreiknél elterjedtebbek és többféle élőhelyen megtalálják életfeltételeiket, tehát talán jobban bízhatunk a jövőbeli termésben, mint a franciák akik a francia szarvasgombát a kihalástól féltik.
Mindenesetre az egyre forróbb és szárazabb nyarak egyre nagyobb gondot jelentenek itthon és más máshol is a szarvasgombapiac számára. Elegendő gomba híján Franciaországban nagy múltú szarvasgombapiacok zárnak be és a kereskedők egyre kevésbé tudják kielégíteni a keresletet. Az árak a hiánnyal arányosan emelkednek.



A megoldás talán a szarvasgomba-termesztés elterjedése lehetne, hiszen az ültetvényen lehetőség van öntözni és így biztosabb hozamot garantálni. Sajnos a francia szarvasgomba esetében az ültetvények sem képesek biztosítani az egyenletes termést, a természetes élőhelyek közben szinte teljesen eltűntek. A termesztés rendkívül időigényes, sokára megtérülő befektetés, úgy tűnik, ahhoz hogy jelentősen növekedjen a termesztésből származó szarvasgomba-mennyiség, sajnos nem volt és most sincs elegendő beruházás. Részben forráshiány részben ismerethiány miatt. Tehát ha így folytatódik, egyre kevesebbek számára lesz elérhető az igazi európai szarvasgomba. Arról a problémáról, még nem is beszéltünk, hogy a kedvezőtlen időjárás a minőséget is hátrányosan érinti...


olaszországi szarvasgomba ültetvény

2008. február 19., kedd

kiskutyák



Barátunknál kis labradorszerű képződmények születtek, főleg a szukák szerető gazdit keresnek. Az anya világos labrador, törzskönyv nélkül, Az apa kérdéses, Igor apaságát nem ismertük el, de ha a bíróság megállapitja fizetünk gyerektartást. Kettő kölök fehér (ezek eléggé labradorosak), 5 fekete, némelyik fehér mellénykével. Kérdés a szakértőkhöz: lehet e 2 világos labradorszülőnek fekete kölke? Pláne ilyen nagy mellénnyel.

2008. február 18., hétfő

költözés és statisztika

Korábban már többször utaltam rá, hogy mennyi gondunk volt a saját üzemelésű blogmotorunkal. Most végre elköltöztünk egy nagy ingyenes blogszolgáltatóhoz. Röviden összefoglalom miért jobb ez nekünk:

1. Nem kell többé egyedül kilátástalanul küzdenem a spamkommentek ellen (ennek hátránya hogy kevesebb olyan látogatónk lesz akik a különböző obszcén szavakra keresgélve talál meg, hiszen a spamkommentek nagy része a szexuális aktivitás különböző formáit népszerűsítette)

2. Végre valahára én is tudok videót, szavazást és más huncutságot beilleszteni a blogra. Eddig nem tudom miért, de nem tudtam.

3. Feltehetek nagyobb képet is, mint 400* xxx és magától átméretezi.

4. Több jobb és átláthatóbb címkézés. Lásd jobb oldalt.

5. Tisztább, szárazabb, boldogabb érzés.

A legjobb az lenne persze, ha a kedves olvasók semmit se vennének észre a költözésből. Az összes régi bejegyzést átmentettem ide, a kommentek is itt vannak de sajnos postonként egy kommentbe zanzásítva. A postok között könnyebb lesz keresgélni, hiszen mindegyikük alaposan fel lett címkézve és így lehet pl. az egyes gombafajok vagy akár évek szerint csoportosítani a bejegyzéseket.

Akinek valami nem működik, gondja van, kérem jelezze a hypogea()yahoo.com-os email címen.

Aki pedig feedolvasót használ, annak bizony új címet kell beírnia az olvasóba:

http://blog.truffle.hu/feeds/posts/default

vagy

http://blog.truffle.hu/feeds/posts/default?alt=rss

vagy

http://www.blogger.com/feeds/1482639245714915318/posts/default

Reményeink szerint a régi URL megmarad (truffle.hu/blog)

de aki biztosra akar menni az megjegyzi az új címet: http://blog.truffle.hu/

Mindenkinek köszönöm a blog iránt mutatott érdeklődését! Sok látogatónk van, már csak kicsit több komment kéne :) , remélem mostantól hozzászólni is könnyebb lesz.

Egy kis statisztika:

Az elmúlt időszakban évente körülbelül 15000 látogatást regisztráltunk ( 2007-ben 8947 Absolute Unique Visitors) ez egy ilyen specializált blognál szerintem nem rossz. A látogatok egy része (39.46%) gyakrabban vagy ritkábban visszatérő, gondolom leginkább szakmabeli. Az olvasók többsége (60.54%) azonban csak úgy, a neten kalandozva vetődik hozzánk.

2007-ben 795 különböző kereső-kifejezés alapján klikkoltak a blogra Leggyakrabban a gomba (223), képrejtvény (170) ajándékötlet (81) szavak szerepeltek. Leggyakoribb pontos szarvasgomba név a „homoki szarvasgomba” volt 29 találattal, ami mutatja, hogy az emberek ezzel a gombával találkoznak az erdőben a legtöbbször, vagy hogy ezt ismerik fel legkönnyebben. Nagyon gyakoriak a szarvasgomba szóval képzett legkülönbözőbb kifejezések, mint a „szarvasgomba ára” vagy a „szarvasgomba térkép”. (Még mit nem!)

A látogatók többsége nem keresőszavak alapján (19,01 %) , hanem más oldalakon talál ránk (70,3 %) , összesen 115 különböző oldalról kattintottak ránk. A legtöbben a szarvasgomba.lap.hu -ról (1737) a szánalmas.hu -ról (1,677) és a truffle.hu –ról (765) érkeztek.

A látogatók többsége - 50,89 százaléka - Internet Explorert használt, 45, 67 százalékuk Firefox böngészőt, Operát 2,07 %. Safarit 0,31 %.



A látogatók 59 országból érkeztek, több mint 92 százalékuk Magyarországról (ez egy magyar nyelvű blognál nem csoda), sokan jöttek még Romániából (418 látogató),és az USA-ból (317), kínai látogatónk azonban csak 2 volt tavaly, ami tekintve, hogy mekkora lélekszámú ország gyalázatos eredmény.

Hazánkon belül, Budapest képvisel mintegy 60 százalékos arányt, a második téma iránt leginkább érdeklődő város Pécs, majd Szentendre és Debrecen következik.

2008. február 15., péntek

szarvasgomba kereső kutyaverseny

11/02/08

13:50:38, Kategóriák: hirek, utazás, írta: feriur Hungarian (HU)

Image Hosted by ImageShack.us

Reszkessetek gombák!!!

Az elmúlt hétvégén volt szerencsénk elkísérni magyarországi és romániai Lagottokat egy Olaszországban megrendezett szarvasgomba kereső kutyaversenyre. Pontosabban fogalmazva az olasz Lagotto klub által szervezett munkaversenyre és vizsgára. Hogy verseny vagy vizsga azt még a szervezők sem döntötték el. Ezt a kutyafajtát, mint ahogy már korábban írtuk a szarvasgomba keresésére tenyésztették ki és a fajtaklubok mindent megtesznek hogy a törzskönyvezett kutyák gyakorolják velük született szakmájuk. A mostani verseny Ravenna közelében volt, ami azért különösen érdekes, mert a fajtát sok száz évvel ezelőtt itt alakították ki a ravennai brakkvízes mocsarakban való vadászathoz, majd a mocsarak lecsapolása után a gazdáik magukat és a kutyáik is átképezték szarvasgomba keresésére. Tehát a fajta bölcsőjénél jártunk. A környék erdeiben előfordul a késői szarvasgomba (Tuber borchii) és a mostani versenyt is erre a gombára szervezték. A természetes élőhelyeken kialakított pályákon (vad gombák mellett) eldugott gombákkal próbáltak egyenlő feltételeket adni a versenyzőknek. A 7 hónapos magyarországi szukák, gyakorlatlanságuk ellenére nagyon szépen helytálltak korosztályos csoportjukban és most már papírjuk is van arról, hogy a fajta kívánalmainak megfelelően eredményes gombászok. Gratulálunk!

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

kedvencem Musa

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Egy eredményes csapat!

A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület 2008. évi tavaszi programja

31/01/08

09:23:28, Kategóriák: hirek, beküldött, írta: feriur Hungarian (HU)

naptárakat gugli calendart előszedni! :

Február 8.
A 2007-es év gombász szemmel: Martyin Károly, Nagy Zsolt

Március 7. A szarvasgomba termesztés lehetőségei Magyarországon: Gógán Andrea

Április 4. Gombászkalandok Ázsiában: Bagi István

Május 2. Bevezetés a gombák gasztronómiájába:Őszi Balázs

Június 8. Félévzáró a Duna-parti „klubhelyiségben” Szabó Zoltán
(a rendezvény önköltsége 1000 Ft)

Június 15. KVVM-es gombász túra A helyszín később lesz kihirdetve

Június 22. 1 éves az Egyesület!!Közgyűlés. A részletes programról a T. Tagokat külön levélben értesítjük.

A rendezvények helyszíne: Kismaros, Kossuth L. u. 22. (a Polgármesteri Hivatal épületénél)
Az előadások 17 órakor kezdődnek. A programokkal, tagfelvétellel kapcsolatban keressétek Zagyva Imrét (geastrum(kukac)gmail.com).

----------------------------------------------------------------------------

TERMÉSZETVÉDELEM 2008 - Beszélgetés a természetről, természetvédelemről

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld-Pont Szolgálata Természetvédelem 2008 címmel előadás-sorozatot indít. Közérthetően, mindenkinek szól a havonta, két alkalommal jelentkező előadássorozat, melyen lesz alkalom természeti értékekről, természetvédelmi jogi kérdésekről hallani, beszélgetni. A sorozat negyedik előadását egyik tagtársunk tartja :)

2008. február 25. hétfő, 17, 00 h
Zagyva Imre molekuláris biológus-gombaszakértő, Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület: Hogyan védjük a gombákat?

Helyszín: Zöld Galéria, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Budapest, I. Fő utca 44-50. földszint

Kaukázus először

28/01/08

Hungarian (HU)

Image Hosted by ImageShack.us

Visszaértünk rövidke kis kirándulásunkról, ami nagyon tanulságosra sikeredett. Mindig élvezetes új országot és új embereket megismerni. Az is sikerült, amiért mentünk, információkat gyűjtöttünk gombákról, helyi gombászokról és mellesleg gombát is szedtünk.
Azerbajdzsánba nem nagyon járnak turisták. Ezt könnyen megérti az ember, ha látja, hogy mennyire szürkék, csúfok és hangulattalanok a városok, szétbarmolt a tenger és úgy általában a természet, mellesleg pedig finomam fogalmazva nyugtalan a környék. Az ország egy jelentős része (Karabah és környéke) örmény „megszállás” alatt van, és nem úgy néz ki, hogy hamarosan csitul az ellenségeskedés az örményekkel. Környéken csupa konfliktusövezet: északon az oroszországi Dagesztán és Csecsenföld, keleten Grúzia (ebben az országban is több elszakadni vágyó tartományban van háborús helyzet) és hivatalos ellenség Örményország, délen Irán (jelentős azeri kisebbséggel) és Törökország ami ugye tesó ország. Amiért mégis érdemes elmenni az a Kaukázus, hatalmas szépséges hegyláncaival sok izgalmat rejtő erdeivel. Legnagyobb hazai szarvasgomba-kutatónk - Hollós László - a XIX. Század végén járt a Kaukázusban növénytani expedíción, de ebben az időben még nem foglalkozott különösebben a szarvasgombákkal, és azóta eltelt több mint száz éve alatt sem tudtunk meg sokat a kaukázusi földalatti gombákról. Reméljük ez nemsokára megváltozik :)
A kirándulásról tervezek egy szokásos vetítést, ha lesz időpont hely, megírom ide a blogra. Talán addigra az is kiderül pontosan milyen gombákat szedtünk és kaptunk első kiruccanásunkon.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Sára kedvéért

18/01/08

Permalink 14:39:05, Kategóriák: beküldött, írta: peziza Hungarian (HU)

Hát itt a megtalált kakitoboz. Bocs azoktól akiknél kiüti a biztosítékot, azért az érzékeny idegzetűek kedvéért egy kissé elmaszatoltam. :)

Image Hosted by ImageShack.us

Kiengesztelésül ha nem is cuki lagottok, de cuki balgadorok meg a fekete kuvasz a Nagy Jutalomfalat-elkapási versenyen.

Image Hosted by ImageShack.us

menekülés a fagyból

13/01/08

Permalink 14:17:13, Kategóriák: gomba, beküldött, írta: feriur Hungarian (HU)

A kis lagottokkal találtunk már késői szarvasgombát is (Tuber borchii) de a fő dolog még mindig a téli szarvasgomba (Tuber brumale) A szép fagyos napok szorítása után, menekülés közben fogtunk el egy nagy darab gombát, most hirtelen nem is tudom hogy találtam-e nagyobbat már mint 69 gramm.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

kis lagottok

13/01/08


14:06:20, Kategóriák: hirek, írta: feriur Hungarian (HU)

Ma kirándulni voltunk nagyon aranyos fiatal lagottokkal. Felteszek pár képet. Lassan fotóblog lesz belőlünk, de nem baj.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Kaki helyett

09/01/08

Permalink 13:38:34, Kategóriák: beküldött, írta: peziza Hungarian (HU)

Régóta nem tettem fel semmit, mert új hobbimba a filmbe vagyok bolondulva. Azért a múltkor nem volt kedvem cipekedni és elvittem a gépem, egy fix 50 mm-el, és fotóztam is toboz alakú kakit, és kaki alakú tobozt is azzal a céllal, hogy felteszem, de nem találom, úgyhogy inkább itt van 1-2 kép (3) 2007-ből. Most nem gomba.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

De ne feledjétek a lényeget!: http://szarvasgomba.hu/konyv_main.html

dögrovás

06/01/08

Permalink 08:24:56, Kategóriák: hirek, írta: feriur Hungarian (HU)

Ma se vagyok alkalmas semmire :(, torokfájós-fej-izomfájós nyavalya tölti ki az időm. azt pedig utálom ha programot csinálnak nekem anélkül, hogy megbeszélnék velem. Szegény kutyák se gombásztak még idén, úgyhogy közeledik a lázadás, más szórakozás nem lévén, Feri ráfókuszált az evésre, most már egyre furfangosabban és kifejezetten erőszakosan próbál plusz kajához jutni. Ja mai egyetlen vidám dolog az volt, hogy a hajnali kiadós ónos eső után, Feri és Igor is csomószor hasra esett az udvaron :)
Image Hosted by ImageShack.us

év végi off

26/12/07

Permalink 12:17:07, Kategóriák: hirek, írta: feriur Hungarian (HU)

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

ez van itt most. :) mindenkinek boldog új évet meg ilyesmi. Nem szorosan tartozik ide, de mégis: utazós képeimből egy folyamatosan bővülő válogatást lehet itten nézegetni

társasági élet

20/12/07

Permalink 14:19:57, Kategóriák: hirek, beküldött, írta: feriur Hungarian (HU)

Többen elégedetlenségüknek adtak hangot, azt kifogásolva, hogy ritkán frissül a blog. Teljesen igazatok van, ritkán írok, viszont ti is meglehetősen visszafogott gyakorisággal kommenteltek :), pedig azzal lehetne engem serkenteni.

Jócskán lemaradtam a társasági események beszámolóival. A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület ez évi rendezvényeinek is végére értünk. Az előadások jók voltak, a közönség meg hálás :). Jó hír még az egyesülettel kapcsolatban, hogy nemrég hivatalosan is bejegyezték!

Image Hosted by ImageShack.us

November 17-én tartottuk meg egyesületi szervezésben házi szarvasgombász kutyaversenyünk, ha jól emlékszem 7 vagy 8 kutyás versenyzőnk volt. Nem hirdettük meg szélesebb körben a rendezvényt két okból:
1. a csak nézők számára, ez nem egy túl látványos esemény, hiszen itt arról volt szó, hogy minden gombász ismeretlen helyen beveti magát az erdőbe és aki 2 óra alatt többet szed az nyer.
2. ez amolyan próbaverseny volt. Jól sikerült, tehát lesz folytatás :)

A versenyen két teljesítményt díjaztunk: a legtöbb ehető (értékes) szarvasgombát gyűjtő, illetve a legtöbbféle földalatti gombát találó gazda-kutya párosét. Idén, ehető gomba kategoriában a kupát Patonai Péter és kutyusa vihette haza! A második kategóriát szintén ő nyerte volna, ha engedtük volna :), de inkább a legfiatalabb kutyával versenyző Nagy Zsolt szép teljesítményét ismertük el. A verseny különösen nehéz volt, nemcsak az ismeretlen terep miatt hanem a csapnivaló szezon miatt is, hiszen nagyon-nagyon kevés gomba termet ebben az évben mindenhol. A nyerteseknek és minden résztvevőnek gratulálunk! A kiváló birkapörkölt Frenkit dicséri a birka meg Pétert :) A fotókért köszönet Farkas Mártának.

Image Hosted by ImageShack.us

December 5.-én tartottuk budapesti könyvbemutatónkat (Erdélyben több is volt-lesz). Ez is jól sikerült, én legalábbis nagyon jól éreztem magam, sokan voltunk (kb. 40-50) és jó mulatság volt. Köszönjünk, Farkas Mártáéknak a szervezésben nyújtott segítséget!

Legutoljára egyesületünk évzáró vacsoráját kell megemlítenem. Kismaroson tartottuk December 14-én este. Fellépett a Equus zenekar (nekem nagyon tetszett), ettünk ittunk :) A szarvasgombás étkeket is az Aranyszarvas Kft séfje készítette, köszönjük. csakúgy mint a szervezést és a zenét (köszi Pribil Gyuri)

Image Hosted by ImageShack.us

Végül egy közlemény:

Szarvasgomba keresésére termett kiskutyák eladóak!

Vizsla papától, labrador mamától, mindketten kölyökkoruktól gombásznak! 2008. január 07.-től elvihetőek. Ár megegyezés szerint. a 9 db. egészséges kiskutya már nagyon várja a szakavatott gazdik jelentkezését. Kalmár Vilmos (Mestertriflász)
Érdeklődni: hypogea(kukac)yahoo.com