2008. március 31., hétfő

LOL

"A szarvasgombás hagymakrém-leves kalapban (vagyis rásütött leveles tésztával) nagy hibája, hogy a benne úszkáló szarvasgomba-darabok ellenére nincs meg az az átható aromája, amelyre a gomba puszta említésétől beinduló pavlovi reflexek emlékeztetnek. (Mint később Donatellától megtudom, ez a hátránya, ha valaki friss alapanyagokból dolgozik: a tavaszi szarvasgmba még nagyon zsenge, nem érik be úgy, mint a novemberi főszezonban szedett társai.)" forrás : Szinbádék.


Feltevésem szerint aktuálisan nyamvadt, szagtalan-izetlen fehér belsejű nyári szarvasgombáról van szó (Tuber aestivum). A most található nagyon kevés nyári szarvasgomba nem érik meg őszre (SEM!) , inkább a tél végéről maradt. Két dolog miatt nem kéne használni:

-mert ilyenkor általában nincs íze, és mint az itt jól látszik, ez nem jó a vendégnek se, meg a séfnek se.

- a másik, hogy hadd pihenjen szegény gomba. Ilyenkor terjeszkedik és regenerálódik a gomba és ha békén hagyják, lassan új termőtestkezdemények is kifejlődnek a tavasz folyamán, ezekből lesznek majd a nyári és őszi finom illatos gombácsekek.

Aki tavasszal is szeretne friss szarvasgombát használni, annak késői szarvasgombát (Tuber borchii) kéne felhajtania. Sajnos nálunk nem nagyon találjuk, ha van, akkor meg nagyon kicsi. Tehát Olaszországból lenne érdemes beszerezni. Mivel az étterem erősen olaszos, lehetséges, hogy felhasznált gomba ilyen volt, de a leírás alapján nem tartom valószinűnek.

Leginkább azt javaslom, szarvasgombát együnk júliustól-márciusig és akkor nem lesz semmi bajunk.
Nyáron együnk nyári és fehér szarvasgombát
ősszel nyári, nagyspórás, isztriai és homoki szarvasgombát
télen téli és francia szarvasgombát, mert az jó.

Tavasszal is lehet szüreti bált csapni, de nem biztos hogy sikeres lesz.

2008. március 24., hétfő

népélelmezési projekt

Ma is annyi cseh kucsmagombát szedtünk, hogy komoly részt vállalunk környezetünk élelmiszerellátásában.

4 kutya meg a 20 kg gomba


cseh kucsma színkavalkád, a sárga volt a kedvencünk, habár a szürkék nőnek a legnagyobbra.

2008. március 22., szombat

bohemica

kis csapatunk az Alföldön járt. Reggel még hó aztán eső esett de nem bírtunk otthon maradni. Találtunk is bőven cseh kucsmagombát (Ptychoverpa bohemica) négyen pár óra alatt jócskán 10 kg felett szedtünk.
Volt egy*két kapitális példány is :)

2008. március 15., szombat

hírek

Új nézegetni valók, olvasnivalók:
- Sivatagi szarvasgomba leves a közös gombán
- Új szarvasgombászó kutyás blog

Tegnap tartotta meg Gogán Andrea a az eddigi legnagyobb érdeklődéssel kísért előadásunk a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesületben. Úgy látszik a szarvasgomba termesztés sok embernek kelti fel az érdeklődését. Mindenkinek sok sikert kívánunk ezen a téren is. :)

A következő előadás az ázsiai szarvasgombákról szól majd:

2008. március 11., kedd

újdonságok

Amíg nyáron újra meg nem jelenik a friss szarvasgomba, ráérünk fejlesztgetni. Íme az újdonságok listája, ami a következő pár hónapban folyamatosan bővülni fog:

Gombász antikvárium

Szarvas- és kalaposgombászattal kapcsolatos, nehezen beszerezhető könyveket kínálunk a napokban megnyílt miniatűr antikváriumunkban.

Külön felhivnám a figyelmet egy frissen megjelent angol nyelvű könyvre, amit baráti áron lehet most megvásárolni :)


Megújult a szusi-album

Nem csak új ruhát kapott, de interaktív is lett: Lehet véleményt mondani egyik-másik alkotásról, szakmai tapasztalatokat lehet cserélni. Erre tessék...

Online száritott gomba csak hogy legyen + mese

2008. március 5., szerda

!!!programváltozás!!!

A Dunakanyar Szarvasgombász egyesület március 7.-re meghirdetett előadása egy héttel később, március 14-én lesz, mert a hét végi választások miatt a polgármesteri hivatal nem fogadóképes
Az előadás témája változatlan; Gógán Andrea: A szarvasgomba termesztés lehetõségei Magyarországon

Helyszín: Kismaros, Kossuth L. u. 22. (a Polgármesteri Hivatal épületénél) bprõl megy pár gépkocsi ahova be lehet csatlakozni

2008. március 3., hétfő

téli szarvasgombával ízesített sligovica

Meglepően eredeti szarvasgombaillat, belehörpintve már inkább a sligovica dominál, az utóíz kissé fura. Összességében jó.
A legtöbb kereskedelmen kapható szarvasgombás bor, likör stb. mesterséges aromával készül, azokhoz képest meg egyenes kiváló.

Szert tettem nagyspórás és téli szarvasgombás vegyes változatra is, annak kostolását még későbbre tartogatom.