2008. április 23., szerda

Diavetités

Most tavasszal nem igazán van friss szarvasgomba, néhány régebbi képpel próbálom egyhíteni a fájdalmas nélkülözés mindennapjait.

2008. április 18., péntek

hazai siker

Nem, most nem a szentkirályiról lesz szó. :)

Nagyon régen és nagyon kevés alkalommal volt példa arra, hogy egy föld alatti gomba leírójaként magyar tudóst jegyezhettünk fel. Legutoljára a múlt század első felében Hollós László egy őshonos fajt írt le, ez volt a ma már védett csíkosspórájú álszarvasgomba (Elaphomyces virgatosporus). A hatvanas években Szemere László is leírt egy fajt (Endogone irregularis), ez azonban később elesett, új faj hiján ma már nem érvényes a leírás.
Pár héttel ezelőtt kaptam meg Észak-Amerika földalatti gombáinak új határozó könyvét (Field guide to North American Truffles), amiben meglepetten láttam egy számomra teljesen ismeretlen nevű gombánál hogy: Imaia gigantea (Imai) Trappe and Kovacs. Elsőre azt gondoltam, hogy egy amerikába szakadt hazánk fia dolgozott egykor vagy most Trappe-val (aki egyébként a legjelentősebb kortárs szarvasgombatudós), nemsoká kiderült azonban, hogy egy Budapesten elő és dolgozó biológusról van szó, ráadásul ismerem is, találkoztunk egy konferencián 2 éve Spanyolországban. Mint az a könyv alapján sejthető, egy Amerikában (és Japánban) honos gombáról van szó, amelyet korábban Terfezia gigantea néven írt le S. Imai japán tudós. Nemrég azonban kiderült hogy a nevezett gomba, nem tartozik a Terfezia nemzettségbe, sőt egy új nemzetségbe került, amit a faj eredeti leírójáról és az ő tiszteletére Imaia-nak neveztek el. Tehát nemcsak egy faj került máshova, hanem egy új nemzetség született (ez utóbbi leírás alatt van Imaia KOVÁCS M. GÁBOR, , JAMES M. TRAPPE), ami még nagyobb és ritkább esemény. Gratulálunk!

Sajnos nincs képem a gombáról, de le tudjuk képzelni :) kivűl piszkosbarna, belül trutyi. Állítólag izletes.

Ha kell valakinek ebből a könyvből, nekem még van egy felesleges példányom. :))

homoki csésze

A tegnapi csészegombákról eszembe jutott, hogy a múlt héten is találtunk érdekes és nagyon szép csészegombát. Homokon nőt és akkor volt nálam fényképező gép is. Helyesbítés: Sarcosphaera coronaria


Ez már összetört.

2008. április 17., csütörtök

tavasz

Sajnos mai kirándulásunkon, csak telefonnal tudtam fényképezni. De itt a tavasz, hallottam kakukkot és szerencsére nincs hiány esőben sem.

Fekete rigó fészek

Balról jobbra:
Fattyú kucsmagomba Morchella hybrida
Simasüvegű kucsmagomba - Verpa
digitaliformis
és egy barna csészegomba. Háttérben Ferenc.

2008. április 7., hétfő

2008. április 1., kedd

gombász megfigyelések és hiedelmek 1. Egykor Szépreményű Frigyes újabb intelmei

Gomba után jártában keltében az ember sokat gondolkozik és figyel. Megpróbál szabályszerüségeket és törvényeket meglátni végzett dolga körül. Így születnek a hiedelmek. Régebben inkább népi hiedelmek voltak, a különböző tevékenységetet nagy számú ember végezte (vadász, pákász, pásztor, favágó stb. ) mely szakmáknak mind megvolt a maguk általánosan ismert hiedelemrendszere. Modern individualizálodott korunban, az általánosan elfogadott hiedelmek helyett, minden többé-kevésbé magányos természetjáró, maga állítja fel saját kicsiny vagy nagyobbacska hiedelemrendszerét és elszigeteltségében fejlesztgeti. Nem azokról szólok most akik a különféle ismeretterjesztő televízió csatornák felszínes, a valóságtól távolrugaszkodott ismereteiből vagy éppen elavult molylepte könyvekből próbálnak következtetéseket levonni... Az igazi gombász saját tapasztalatait veszi alapul, és mert így tesz akkor szed gombát ha akar, mert ha nincs, nem akar.
Nyitott szemmel járva-kelve magam is tettem néhány hasznosnak tűnő észrevételt. Közzétételük folyományaként, remélem mások is jobban hasznukra forgatják a természet nehezen kiismerhető kerekét és bizván bizom benne, hogy a gyarapodott gombatöbbletből nékem is csurrantanak-cseppentenek egy keveset. Aki pedig saját érdekes megfigyeléseit, megosztaná velünk, ne fogja vissza magát, ide kommentoljon vagy egyenest jutassa el hozzám.

  1. Gomba után ne nyitott bicskával járjunk, mert a gombák elkerülnek. A bicskát csak akkor vegyük elő, ha a gombát vágnunk, tisztítanunk kell és utána rögvest rakjuk el. A tapasztalat szerint a következő gomba csak a bicskát összecsukva és elrakva mutatkozik meg előttünk (kucsma, szarvas, és vargánya gombára igaz)

  2. Trehány maga után disznóólat hagyó gombászt, előbb utóbb elkerülik a gombák vagy más komoly baja lesz. Ezért a gombáért ne turd fel az erdőt, ne tégy benne csúnyát.

  3. Ha egy gombászt meg akarsz bántani, ócsárold frissen szedett gombáját.

  4. Sok gombát csak az tud szedni, aki tudja, hogy sokat lehet szedni és meg is akarja gyűjteni az előre kitűzött mennyiséget. Léha vagy kishitű gombász mindig keveset szed.

  5. Ha sok gombát szeretnél gyűjteni, nézz körül az erdőben, éld bele magad a gombák helyébe. Tedd fel magadnak a kérdést: hová nőnék ha gomba lennék? Eleinte bizonyosan rossz gombának bizonyulunk és oda nőnénk ahol egy árva gomba sincs. Megfelelő tapasztalás után gombaempátiánk növekedésnek indul, és idővel kosarunk is tele lesz.

  6. Szarvasgombák kedvelik a rusnya erdőket és különösen a szemetes erdőkben gyakoriak. Ha erdőbe kidobott háztartási gépet látsz, feltétlen vizsgáltasd át a környékét kutyáddal.

  7. Minekután nagy bizonyosságot szereztél benne, hogy jól megismered a gombát termő helyeket és azt hiszed, ránézésre tudod mondani van e benne gomba. Úgy vedd magad mellé kutyád és jó időben indulj szándékosan olyan ismeretlen erdőbe, ahol szerinted nem teremhet gomba. Vigyél kosarat is, szükséged lesz rá. (szarvasgombára igaz)

  8. folyt. köv