2008. július 29., kedd

könyvek



Beszereztem kettő (szarvasgombászok számára) kötelező könyvet. Hozzáférhetőek lesznek a DSZE könyvtárában is, remélem ez is elkészül hamarosan a honlappal együtt.

2008. július 19., szombat

nagy szarvasgombák


A legnagyobb nyári szarvasgombákat (Tuber aestivum) általában július második felében szoktam találni. A kedvező időjárás miatt idén már korábban többször tudtunk hazahozni szép nagy 400-450 grammos példányokat és amennyire rálátásom van, mások is szép számmal szedtek hasonlókat. Tegnap, pont mikor először vittük el magunkkal Csipát, találtunk végre egy 530 grammos szépséget is. Csipa még elég rossz bőrben van, ez főleg emellett a dagadt gomba mellett feltűnő.

Az elmúlt tíz évben a Kárpát-medencében viszonylag gyakran kerültek elő 5-600 grammos gombák, azonban ezeknél nagyobbról még nem hallottam. Pedig biztosan nagyobbra is tud nő ez a gomba, Olaszországban pár hete találtak egy 1,3 kg-os csöppséget. Amúgy sok értelme nincs a nagy gombának, felhasználni ez a méret már előnytelen. De azért mégiscsak jó lenne egy másfél kilós. :)




Több képért katt a képre

2008. július 16., szerda

savazás

Oszkár barátom a héten meglepett egy lagottóval. Mondjuk nem olyan nagy meglepetés, hiszen az igéretek szerint már tavaly ősz óta rendelkeznünk kéne egy ilyen plüsskutyával, na de a lényeg, hogy végre összejött. Egyelőre semmi se biztos, az is lehet, hogy itt marad, az is, hogy nem. Ma estefelé, kihasználva, hogy éppen nem rohangál, leültem elé és mondtam neki, hogy beszélni akarok vele, mint férfi a férfival. Persze csak nézett. Előbb rám, majd Ferire. Amikor úgy gondoltam eleget nézett, elmeséltem neki, hogy volt nekem egyszer egy disznóm. Egy vietnámi csüngőbelű. Nagyon csinos kis malac volt, de az istennek se akart gombászni és a vége az lett, hogy megettük. Ez meg csak tovább nézett a kis gomb szemeivel. Megveregettem a soványka kis fenekét, és biztatólag mondtam neki, hogy van még egy kis ideje. A tegnap szétrágott telefonról később fogok vele beszélni.



Kérdés a kedves olvasóhoz:


Mi legyen a neve ennek a blokinek?
Borisz
Bukle'
Csipa
Huba
egyik sem
pollcode.com free polls

A kedvesen hangzó Huba mellett az az automatikus szitok előtag szól (huba+), mig a Borisz és a Buklé szépen alliterál ugyanebben az esetben. A Csipa egyszerúen pedig jó.