2008. december 30., kedd

BUÉK-videó

Az év lezárásaképp összevágtam néhány a szezon közben "forgatott" idétlen videócskát. Ráadásul telefonnal készültek, így a minőség is borzalmas! Mondanom se kell, hogy a vágások gyatrák, a kép remeg, a hang meg egyenesen gyalázatos! Nem javaslom senkinek se, hogy megnézze. A szereplők kitaláltak, az erdők egyszerű utánzatok. Jó szórakozást és BUÉK meg NI.

Olaszországban gombászás közben lelőttek egy szarvasgombászt.

December 27-én szombaton felesége hiába várta haza az 51 éves állatorvos három gyerekes Paolo Tambini-t . A keresésére indult család késő este találta meg az - út szélén álló kocsija alapján - a közelről agyonlőtt áldozatot, egy olyan helyen ahol sok vadász és szarvasgombász is megfordul. A vizsgálat mostani állása szerint egy vaddisznóvadász a gyanúsított, aki azt állítja nem vett észre semmit és vaddisznóra lőtt. A hatósági orvos szombat dél és egy óra közé teszi a halál beálltának időpontját. Hát ennyi a rövidhír. Nem tudom milyen gyakori az ilyen eset Olaszországban, ahol köztudomásúlag rengeteg a vadász is, meg a szarvasgombász is (becslések akár százezer szarvasgombászról szólnak). Szerencsére nálunk még nem volt hasonló tragédia, én mindenesetre senkinek sem javaslom, hogy vadászszezonban hétvégén és esti vagy hajnali órákban gombásszon, mondjuk itt is fényes nappal történt a baleset :O, de akkor is még ez a legbiztonságosabb időszak. Édesanyámnak üzenem (aki most biztos nagy elkezd aggódni), hogy mi nagyon vigyázunk!

2008. december 29., hétfő

112 év


Ezt most kaptam, állítólag ez a legrégebbi lagottos fénykép, 1896-ból. Nem sokat változott azóta fajta, csak a nyírás lett modernebb :)

2008. december 22., hétfő

karácsony

Kedvenc együttesem, egyik kedvenc dalát ajándékozom minden kedves blogolvasónknak így karácsony alkalmával. (Gomba nincs benne) Vízöntő: Virágom, virágom.


2008. december 15., hétfő

Ajándékozz szarvasgombát!


A szarvasgomba.hu internetes boltban jelenleg négyféle friss szarvasgomba (nyári, téli, nagyspórás és isztriai) közül választhat az, aki ínyenc szerettét ilyen különlegességgel szeretné meglepni. A kedvező időjárásnak köszönhetően most rég nem látott jó minőségűek a triflák. 10 deka nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) csak 5000 forintba kerül , akinek viszont a legjobb szarvasgomba kell annak 25000 Ft-t kell áldoznia 5 deka isztriai szarvasgombáért (Tuber magnatum). Ha a friss gomba valamiért nem kivitelezhető ajándékozz könyvet :)
Mindenkinek szép ünnepeket kívánunk!

2008. december 11., csütörtök

Kutya-biztosítás

Kutyás gombászoknak ajánlom figyelmébe ezt a cikket, főleg akiknek mostanában gondja támadt a babéziával vagy a lyme-kórral és vagyonokat hagytak az állatorvosoknál. Ezzel se biztos, hogy sokkal olcsóbban megússza, de legalább nem egyszeri nagy költség. Kutyás körökben valóban régi igény, most megkaptuk mi is a lehetőséget. Sajnos egyelőre nincs információ arról, hogy hol lehet megkötni, hol lehet a felmérő vizsgálatot elvégezni, ha lesz több infóm újra jelentkezem :)

2008. december 9., kedd

utazás a gombák belseje felé

Lyukas szarvasgomba (Genea sp.) közelről



Téli szarvasgomba (Tuber brumale) spórák

Egyelőre elég vacakok a képek, de legalább már vannak :) Ahogy több időm lesz, elutazom Liliputba kicsit jobban körülnézni.

2008. december 8., hétfő

Elkezdődött a francia szarvasgomba szezon

Méghozzá a hírek szerint nem is rosszul. Holnap (azaz 2008.12.09. kedd, aki siet még odaér :) ) árvereznek el egy 1,6 kilogrammos Francia szarvasgombát (Tuber melanosporum) a Jarnac-i piacon. A tavalyi rekord gyenge francia szezon után, talán egy jobb jön. Az árak most mintegy 200 euróval alacsonyabbak mint tavaly, körlbelül 550-750 euro/kg áron lehet venni szép francia szarvasgombát.

2008. december 6., szombat

hétvége

A mai "házi" kutyaversenyhez és bográcshasználathoz kegyes volt az időjárás és nagyon jó helyszínt is találtunk hozzá egy a Budai-hegyekben fekvő cserkészpark erdejében. A verseny nem eldugott, hanem vad gombákra irányult és nem pályákon, hanem mindenki szabadon járva-kelve előre megszabott időhatáron belül. Az ilyen típusú verseny hasonlít legjobban a valódi szarvasgomba-gyűjtéshez habár szerencse azért kell hozzá, mert a lényege, hogy senki nem ismeri az adott erdőt. Két kategória volt, az elsőben az nyer aki a legtöbb talált földalatti gombafajt gyüjti be (Tudományos kutya díj :)), a második kategóriában a legnagyobb össztömegű értékes (fekete) szarvasgombát találó a gyöztes. Feri tavaly Erdélyben nyert egy ilyen versenyt és most is szerencsénk volt. Elég sok szép nyári szarvasgombát találtunk a második kategória első helyéhez (ezt tavaly Patonai Péter nyerte). Második helyezett lett Musa nevezetű fiatal lagotto a gazdájával, harmadik pedig egy gombászatilag teljesen kezdő Springer spaniel csapat, ők hihetetlen gyorsan tanulták meg a gombakeresést.
A tudományos kutya első helyért holtversenyben állt négy gombafajjal Böbe (labrador, gazdája Karcsi ) és Csipke és Zsuzsi ( labradorok és gazdájuk Zsolt), közöttük egy hirtelen halálos első gombatalálattal döntöttük el a sorrendet, ezen Zsolték voltak szerencsésebbek. Szinte mindenki talált 2-3 fajt aminek elnökünk nagyon örült , hiszen gyarapodott az egyesületi herbáriumunk, és a kutyák, gazdik sikerélménye is meglett.
Nagyon sokszínű társaság gyült össze, keveredett a magyar, az olasz és angol nyelv (Márta és Olivi mellett Nóra és Carlo (Springer spániellel), egy ausztrál pár (lagotto tulajdonosok) és új hazai érdeklődők is megtiszteltek minket jelenlétükkel).
A kiváló ebédért köszönet Péternek és a lányoknak. Köszi Márta a képeket!

2008. december 1., hétfő

Előadás Azerbajdzsáni gombászásról

Pénteken (2008.12.05) megint előadás lesz a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület szervezésében:

Bagi István és Sági Ágnes: Azeri élmények, képes beszámoló az idei januári és májusi gombászexpedíciókról.

Zagyva Imre: 2008 év hazai földalatti gomba érdekességeiről

Helyszín: Kismaros, Kossuth L. u. 22. (a Polgármesteri Hivatal épületénél) Az előadás 17 órakor kezdődik. A rendezvény nyitott, a belépés díjtalan. Gyertek!



Az előadáson kiderül mit szed Feri

és hogy hová megy a merci

ez a bejegyzés címe

Igorka kimerítően megismerkedett a modern állatorvoslás módszereivel :( , de szerencsére már kezd ismét normális életet élni, mindenesetre jövő szezonig szabadságon lesz, kicsit össze kell szednie magát. Másik aktualitás, hogy valami gond lehet a yahoo-s email címemmel, úgy néz ki nem minden levelet kapok meg ide vagyis oda. Akinek esetleg a közelmúltban nem válaszoltam, vagy mostanában fontos levelet akar nekem küldeni kérem erre a címre írjon:

Köszi és telizsákmogyoró!