2009. március 29., vasárnap

Verseny képek

A többi kép ITT






Gödöllői szarvasgomba napok, beszámoló

Köszönjük mindenkinek, aki segített a szervezésben és azoknak is, akik megtisztelték részvételükkel a szerdai vagy a szombati rendezvényt. Ahogy a visszajelzésekből leszűrhető mindkét nap mindenkinek tetszett. Reméljük lesz folytatás :)


A szerdai előadások közönsége


A gombakereső kutyaverseny új módszer szerint zajlott és beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A 12 kutya közül a győztes Nagy Zsolt és kutyája Csipke (egy fiatal Labrador szuka) lett. Csipke tavaly kezdte a gombászást és blogközeli kutya :), ezúton is gratulálok Pezizának és Zsoltnak hozzá!

Nagyon gyorsan - kevesebb mint 1 óra alatt - lezajlott az egész verseny, ezért senkinek nem volt ideje megunni :)
Izgalmas is volt, hiszen a pályán lévő két kutya a legtöbb esetben csak szoros küzdelemmel tudta eldönteni a továbbjutást. Sajnos a sorsolás miatt rögtön az elején két nagyon jó kutya került szembe (Böbe és Gréti), de a verseny egésze összességében igazságos és érdekes is volt szerintem. Persze ez egy játék és ahogy néztem szerencsére nem is vette senki véresen komolyan, nem úgy mint az a múltkori emberke, akit egy macska kiállításon láttunk hisztizni és a zsűri elől sértődve színpadiasan sarkon fordulva hazamenni, csak mert nem az ő édibédi cicája nyert.
Az új versenymódinak egy komoly hátránya, hogy elég rugalmatlan a résztvevő kutyák létszámát illetően, most 12 kutyára készültünk fel és - szerencsére vagy nem :) - de túl sokan jelentkeztek. Ezért mi sem tudtunk sajnos Feri kutyával elindulni. Vigasztal a tudat, hogy a versenyen eldugott gombákat pénteken mi szedtük Ferivel és Mokkával, és legalább ezen az első párharcos kutyaversenyen bíróként tesztelhettük a versenyszabályzatot. Jó páran több kutyával is neveztek volna, azonban a verseny erre nem alkalmas, minden résztvevő kutyához külön ember szükségeltetik.

Idemásolom és vitára bocsátom az erre az alkalomra kitalált szabályzatot, ami egyébként szerintem nagyjából bevált. A verseny vitás helyzet nélkül zajlott le, minden forduló érvényes és eredményes volt, és az előzetes félelmekkel szemben, az egyszerre pályán lévő 2 kutya nem zavarta egymást és - azok a jellemzően karakán kan kutyák - "akik" nem tudtak a feladatra koncentrálni, ezt leginkább a pálya körül lévő kutyáknak és embereknek köszönhették, mintsem a másik versenyzőnek. Hiába, a kanok nem igazából erre a zsúfolt, ingergazdag küzdelmekre találták ki, jellemzően a hármas döntőbe most is csak szukák kerültek.

Képek a versenyről lesznek, mihelyt kapok :) és akkor a szabályzat:


Feltételek:

2 bíró (egyik az időt méri és a szabályok betartását figyeli a másik az eredményeket írja.)

12 versenyző kutya

1 ellenőrző kutya

10 pálya, 10x10 m szalaggal körülkerítve

9 pályán 5-5 gomba, egy pályán 7 gomba a döntőhöz. (a rejtéskor térkép készül).

6 selejtezőhöz a kutyák a verseny előtt pályát húznak.

Eredmények értékelése

A kutyáknak mind a 3 fordulóban 10 perc áll rendelkezésre hogy megtalálják a gombákat.

A versenynek vagy az idő lejárta, vagy a gombák 5:0, 4:1, 3:2, arányú megtalálása vagy a verseny mindkét versenyző általi feladása vethet véget.

A győzelemhez tehát legalább 3 gombát kell a győztesnek megtalálnia.

Az eredményhirdetéshez legalább 4 gombát kell a 2 kutyának összeszednie.

Ha a kutyák nem találnak meg 4 gombát az idő lejártáig, a versenyzők kérésére ellenőrző kutyát lehet hívni, aminek 5 perc áll rendelkezésére, hogy a hiányzó gombákat megtalálja. Ha az ellenőrző kutya segítségével 5 perc alatt nem jön össze a 4 darab megtalált gomba, akkor új pályán indulhat a 2 versenyző kutya.

10 perc letelte és 2:2 állásnál lehetőség van 3 perc hosszabbításra.

Ha nincs meg a győzelemhez szükséges eredmény: (5:0, 4:1, 4:0, 3:2, 3:1), egyik kutya sem jut tovább. Ha ez selejtezőben történik az elődöntőbeli ellenfél automatikusan nyer, ha elődöntőben történik a döntőben kevesebb kutya vesz részt.

A döntőben 7 db gomba van elrejtve, az győz, aki a legtöbb gombát szedi. Eredmény egyenlőség esetén (pl2:2:2, 3:3:1) az időeredmény számit.


Végül ami a tapasztalat alapján változhat:
-Pályánként 2-5 perc volt a szükséges idő, tehát a 10 perc limit soknak tűnik.
-Nem volt szükség ellenőrző kutyára sem a térképre, de ezek azért biztonságot adhatnak vitás helyzetben.
- 4 megtalált gomba után minden esetben befejeztük a párharcot
- döntetlennél hosszabbítás nem szükséges, helyette az nyer, aki az első gombát hamarabb megtalálja.


***
A rendezvény támogatói voltak:
Szent István Egyetem, Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület, szarvasgomba.hu, Aranyszarvas Kft,

2009. március 18., szerda

idekucsmázik

Az időjárás állítólag tréfálkozni fog velünk hétvégén, de jó tudni, hogy már kosárba kerültek az idei első cseh kucsmagombák. Csak idő kérdése hogy a többiek is erre a sorra jussanak.

Amíg a gombák erdőn-mezőn felnőnek a feladathoz, kedvcsinálónak néhány igen régi igazi kucsmagomba kép, meg egy inkább tartós, mint igazi:

2009. március 17., kedd

Gödöllői szarvasgombanapok

A Szent István Egyetem kollégiumában március 25.-én és 28.-án Gödöllői szarvasgombanapok!!! Az első nap előadások és kóstolok, a második nap kutyás verseny és bemutató lesz. Gyertek el minél többen, mindenkit szeretettel látnak a szervezők (SZIE, valamint a Dunakanyar Szarvasgombás Egyesület)

A DSZE tagokat valamint az érdeklődő kutyásokat arra kérjük a versennyel kapcsolatban, hogy jelezzék részvételi szándékuk Zagyva Imrének vagy Bagi Istvánnak. A kutyás versenyt ezúttal egy teljesen új módon rendezzük meg. A kutyák párokba sorsolva kieséses módszerrel juthatnak a selejtezőből az elődöntőbe, majd a döntőbe. A verseny célja most is a szórakozás és szórakoztatás lesz :-). Reméljük, hogy pergősebbnek, izgalmasabbnak találja majd mindenki ezt a próbaversenyt.

A rendezvény részletes programja:

SZIÉ-s SZARVASGOMBA NAPOK

2009. MÁRCIUS 25, 28.

Március 25, SZERDA, ELŐADÁSOK, KÓSTOLÓ

SZIE kollégium, C-hall, 17:00 órától kezdődően

Gógán Andrea: A szarvasgomba termesztése

Bagi István: Ehető fajok

Olivi Azeglio és Farkas Márta: Élőhelyek védelme

Zagyva Imre: A fajokról általában

Kerekasztal, élménybeszámoló, kóstolás

Március 28, SZOMBAT, KUTYÁS KERESŐVERSENY

10:00 óra: SZIE- D kollégium mögötti füves terület


Köszönjük a szervezőmunkát Ács Adélnak és Gogán Andreának.

2009. március 9., hétfő

Lagottos videó

Számomra érdekesség, hogy mennyire köves a talaj. Milyen feketét találnak, franciát vagy télit?

2009. március 2., hétfő

Olasz ültetvény

Ezt csak azért, mert rég jelentkeztem :) Meg azért, mert tetszik :)