2009. július 30., csütörtök

Gödröstrifla

Az elmúlt napok tudomány gombászásai meghozták eredményüket azt sem tudom hirtelen mi micsoda ezen a képen. Több faj lemaradt.


Ez egy igazi ritkaság, nagyon örültünk neki, tölgyben találta Zs Csipkével, valamilyen Hydnotrya (Gödröstrifla) faj lehet.

2009. július 26., vasárnap

idei nagy gomba

Nekünk idén eddig nem volt szerencsénk igazán óriás gombához, Patonai Péternek viszont igen ,hetekkel ezelőtt egy sátáni nagyságú nyári szarvasgomba akadt a kutyájába. Ilyen jó szerencsét mindenkinek!

2009. július 23., csütörtök

tudományos gombászkodás

Mostanság estefelé kicsit gombászgatunk a környező erdőségekben. Itt nálunk, a savanyúság közepén is találtunk olyan erdőt, ahol cafrangos galóca és gyökeres tinorú nőtt (úgy emlékszem mészjelzők!?), és itt rengeteg Kérges-szarvasgomba (Pachyphloeus sp.) volt a, de ezen kívül csak Lyukas-szarvasgombát (Genea sp.) találtunk.

Kérges-szarvasgomba (Pachyphloeus sp.)

A tegnapi erdő is érdekesen alakult: rengeteg Zápszömörcsög (Hysterangium sp.)volt, sok a Rőt szarvasomba (Tuber rufum), de előkerült ismét a Lyukas szarvasgomba és egy Kocsonyáspöfeteg (Melanogaster sp.)is, ez utóbbi már folyós állapotban. A legérdekesebb, hogy egymáshoz elég közel találtunk rókagombát (igaz a halaványabb fajtát) és Nyári szarvasgombát (Tuber aestivum) is (ez sajna nincs a képen, mert uccu lefagyasztottuk).


2009. július 22., szerda

Hőgyészi Szarvasgomba Búcsú- Szarvasgombás ételek versenye

Hahó gombaszakácsok!

Egy különleges főzőversenyre, azt hiszem a maga nemében első Szarvasgombás ételek versenyére szeretnék minden érdeklődőt invitálni.

További információk:

A teljes kiírás megtalálható a
www.szarvasgombanapok.hu honlapon és a Chiliésvanilia blogon is .

2009. július 17., péntek

Promo


Holnap, 18-án, a Duna Tv Gazdakör című hajnali műsora (6:14-től) a kalapos gombákkal foglalkozik. Ha elaludnátok, vagy gombásztok pár óra múlva a honlapjukon is fent lesz. www.dunatv.hu
A kép illusztráció, hirtelen csak ezt találtam.

2009. július 16., csütörtök

néhány kis hír

Néhány hetes hír. hogy megtalálták az első termesztett szarvasgombát Chilében, bővebben itt meg itten.

Nálunk viszonylag keveseket érint, de azért nem rossz tudni hogy nemsokára Szarvasgomba fesztivál keződik az ausztráliai Mundaringban, (Augusztus 8-9), jelezve hogy javában zajlik a szezon.

kis színes: 7,5 kilogrammos pöfeteg Tatabánya mellett.

2009. július 10., péntek

tüskés szezon

A múltkoriban gombázás közben találtam egy tompa sünt. A furcsa az volt, hogy nem volt nagyon ijedős, még akkor sem, mikor mellé tettem egy gombát a fotó kedvéért. Sün Sanyi nem szart be, csak kicsit beljebb húzódott magába, sikerült is jó képet róla készíteni, ahogy szaglássza a gombát. Gondoltam is, tudom folytatni az állatok szarvasgombával című sorozatomat.

Azt is kitaláltam közben, hogy a következő posztot "tüskés szezonnak" nevezem és a sünivel illusztrálom, milyen cudar is az idei szezon eddig, mert sok jó nincs benne eddig: túl sok gombász, sok tönkretett termőfolt, száraz tavasz, alacsony felvásárlási árak, hirtelen csak ennyi. Na de a lényeg - ahogy egy-két hét elteltével jutott volna időm posztolni ezt pöpecül kitalált dolgot - keresgélem a sünis képet..., és nincs. A fényképezőgépről kitöröltem, a számítógépre meg úgy látszik fe se töltöttem. :(
Most hol találok megint egy ilyen lökött sünt?


A héten több helyen berobbant a kalapos gomba. Annyira, hogy még én is (ebben a kérdésben elég amatőrnek érzem magam) kiszaladtam kétszer kicsit. Csak beépülhetett valami az emberbe a több tízezer éves gombagyűjtés alatt, hiszen annyira mélyről jövő jó érzés ezekre a kis dagadt vargányákra rábukkanni, hogy csuda.


Közben Feri és mokka is talált sok "tudománygombát"

nem tudtak elszakadni :O

csuda ez is

kukucs

2009. július 8., szerda

E L V E S Z E T T M E N T Ő K U T Y A

>Ahogy mondani szokták, nem szokásom mindenféle felhívásnak tered adni, de itt egy ismerős kutyusáról van szó, ráadásul mentőkutya.


2009.07.02-án hajnalban ismeretlen körülmények közt eltűnt Mályiból (Miskolc mellett) egy személykeresésre kiképzett mentőkutya. Gazdája kórházi tartózkodása miatt ismerősök vigyáztak rá, de VALÓSZÍNŰ, HOGY HAZAINDULT BUDAPESTRE (egyszer már megtette 1 éves korában), ezért Miskolc és Budapest közt bárhol felbukkanhat!

Neve: Thor
Fajtája: malinois (rövid szőrű belga juhászkutya)
Kora: 6 év
Neme:ivartalanított kan
Színe: vörös, fekete maszk és fülek
Szőre: félhosszú, hosszabb az átlagosnál

Nyakában nyakörv bilétával, telefonszámmal, jobb fülében tetovált 7 szám, nyak bal oldalában mikrochip, petvetdata.hu-n regisztrálva. A kutya nem csavargós, nem vadászik, emberekkel, állatokkal barátságos, bár kissé tartózkodó.


Bárki látja, megfogja, hall róla, kérem, értesítsen!

3 0 / 5 7 9 – 8 8 1 8 vagy 3 0 / 5 7 9 – 8 7 8 7

komondip@freemail.hu


Kullancs

Idén már úgy tűnt, hogy a dögök győznek, a tavalyi jól bevált Promeris Duo cseppeknek elcsesztek valamit a vivőanyagán és elkezdett felszívódni, ijesztő idegrendszeri tüneteket okozva, az Advantix egy ideig jó utánpótlásnak tűnt, de a legutóbbi erdőjárás után megnyírtam Musát, ekkor derült ki, hogy több mint 30 egész kicsi kullancs van benne (2-3 mm). Úgyhogy ez a szer is megbukott. Nyakörvet nem tudok használni mert megeszik egymásról. Végül találtam a Promeris Duo hatóanyagával megegyező, de nem felszívódó másik szert, Taktic a neve, 200-szoros hígításban kell használni, eddig két kutyán próbáltuk, teljes sikerrel, egyetlen dög se volt bennük. Egy hátránya van, hogy csak 1 literes kiszerelésben kapható és irtó drága, de legalább működik.