2010. február 28., vasárnap

régi gombász kép

Képeket válogatok, ezt a képet egy olaszországi fodrászat kirakatában fotóztam. Sajnos nem tudok semmi konkrétumot kiket ábrázol és mikor készült, egyszerűen csak tetszik. A kirakat amúgy tele volt sok más régi nem gombász fényképpel.

2010. február 23., kedd

Programanjánló

A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület következő előadásán Kalla Kálmán Európa és Aranysapka díjas séf fog minket -kóstolóval egybekötve - a szarvasgombás ételek elkészítésének, a szarvasgomba konyhai felhasználásának rejtelmeibe bevezetni. A bemutatóra még korlátozottan fogadunk jelentkezéseket 2010. február 28.-áig a szarvasgombaszegyesulet@gmail.com e-mailcímen. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Időpont: 2010.március 5. 17 óra.

A részvételi költség körülbelül 1500 Ft/fő.

Helyszín: Gödöllői Királyi Kastély.


###


A Magyar NetGombász Közhasznú Egyesület két előadásból álló ismeretterjesztő délutánt szervez és ajánl figyelmetekbe.

Beszélgessünk a mérges gombákról és a gombamérgezésről!


Nátz Eszter biomérnök gombásztársunk a gombákban előforduló toxinokról és más, a gombát fogyasztók egészségére káros egyéb veszélyes anyagokról beszél.
Dr. Zacher Gábor főorvos, Magyarország egyetlen baleseti belgyógyászati osztályának vezetője pedig a gombamérgezésekről, az osztályán előfordult esetek alapján összegezhető tapasztalatairól és nem utolsó sorban a gombamérgezés esetén szükséges teendőkről és a helyes segítő magatartásról tart előadást.

Időpont:

2010. március 6. (szombat) 14 óra.

Helyszín:
TIT Stúdió
1113 Budapest
Zsombolyai u. 6.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! A program ingyenes.

2010. február 16., kedd

137 éves cikk a szarvasgombáról

Az Erdészeti Lapokban jelent meg az alábbi szerző nélküli írás. Nemrég vettem észre, hogy elérhetővé tették ennek a patinás újságnak minden számát. Nagyszerű kincsesbánya! Remélem más folyóiratok is követik a példát. Érdekesség még, hogy a cikk kifejezetten hangsúlyozza, hogy nincs kapcsolat a szarvasgomba és a fa között, de 12 évvel később - nagyon gyorsan tolmácsolva Krebs 1880-as publikációját - ugyanez a lap már beszámol a fa és a gomba közötti élettani összefüggésről, Sym- biose-ról.

1871 és 2004 között 19 cikkben
találni a szarvasgomba szót, és ebből 12 előfordulás 1871 és 1906 között jelent meg, jórészt még az 1880-as években Hollós László munkássága előtt. Úgy látszik ekkoriban kifejezetten divatos volt ez a téma, több cikk foglalkozik a szarvasgomba termesztéssel is. Az archívumban utoljára 1900-ból találunk külön cikket a szarvasgombáról és meglepő de 1906 és 1995 között még említés szinten sem találunk semmit.

1873 március

A királygomba. (Trüffel).

Azt állítják némelyek, hogy a királygomba nem önálló növény, hanem rovarszurás által létrejött földalatti gumó, mely július és augusztus hónapokban egy kis kékes szárnyú vékony rovar kedvéből akként keletkezik, hogy az a tőidbe hatolván, a tölgyfának véko'iy gyökerét ormányával megfúrja, s tojásait az akként előállott sebbe rakja; ezen sebhői folyik ki aztáu a gumóvá, illetőleg királygombává alakuló nyálkás anyag, melyben a gubacs-légyéhez hasonló életfolyamu rovar álczái laknak.

Ez állítás ellenében bátran mondhatni, hogy kevés botani-cus van, ki ne tudná, hogy a királygomba esinnag által sza­porodó önálló növény a hasgombák (Gasteromycetes) családjából.

Régebben, például 100 év előtt voltak botanicusok (Bütt-ner, Weis) kik a gombákat ugy tekintették, mint a rovarvilág kiegészítő részét, s azt állítottak", miután a gombákon (húsos) élődő rovarok" által tévútra vezettettek, hogy ezen gombák vagy önkénytelen életfolyam által támadtak, mint p. o. a csigán a csigaház, vagy hogy a bennök lakó rovarok mesterséges működése által jöttek létre, mint p. o. a méhek és darázsok lakai.

Behatóbb izsgálódás folytán azonban kiderült, hogy más a tényállás, mert ma már jobban ismervén e gombák életét, azokat megtudjuk különböztetni azon kinövések és gumóktól, melyek állatok közbenjárása folytán az élő növényeken támadnak, s melyek önálló szaporulattal nem birnak". A királygomba a földben szabadon nő és a szomszédos fák gyökereivel semmi­nemű szerves összeköttetésben nincs, holott valamennyi oly kinövés vagy gumó, mely az élő növényen, igy tehát a tölgy gyökerén is támad, é.s az állatok befolyásának köszöni eredetet, természetesen az anyanövénnyel van összeköttetésben, s ab' ól is táplálkozik.

A királygomba közép Németországban csaknem egyedül televényes mész, gypsz, vagy márga talajon álló zárt bükk-állabokban található 1" egész 1' mélységben a föld alatt, hol ősztől tavaszig érik meg, s tudvalevőleg külön e czélra kita­nított ebek által kerestetik fel.

Franczia és felső Olaszhonban, hol a királygomba szintén tenyészik s igen szorgalmasan kerestetik, jobbára tölgy és szelíd gesztenye erdőben lelhető fel, s felkeresésére sertéseket használnak. Az ebek és sertések e gombát azon kellemes illatról érzik meg, melyet az érett korában maga körül terjeszt. A királygombák rendszerint fészek alakban fekszenek egymás mellett egy helyt, s ott szaporodnak évről-évre, miért is a gomba keresők az ily helyeket megszokták jelölni.

E gombának két faja ismeretes, u. m. : az ehető vagy közönséges királygomba (Tuber cibarium) és a fehér király gomba (Tuber album.) Előbbi mogyoró és egész ökölnyi nagyságú gumó, melynek kérge barna ötszögü bibircsekkel van borítva; ellenben az utóbbi kisebb, sárga-fehér szinü és fino­mabb bibircsekkel borított kérgü, ez szintén ehető ugyan, de miután egészen szagtalan, az ínyenczek által nem becsültetik.

A királygomba belseje fehér husnemü és erek által már­ványozott gomba-anyággal van kitöltve, s ez erekben vannak a csekély nagyítás mellett már világosabb foltok alakjában előtűnő és 1 - 5 csirmaggal (Sporidia) ellátott csirhólyagok (asci.)

Gyakran találni a királygombán egy lapos világosbarna, 4 - 5 milliméter hosszú rovart az Anisotoma cinnamomeá-t, mely fajzadékát az érésben levő királygombába rakja, miáltal ez csaknem végkép felfalatik, ugy látszik, hogy e rovar lakás és élelem tekintetéből a királygombára van utalva. Ásásra alkalmas lábai könnyen megmagyarázzák, hogy miképen jut le a föld alatt lakó gombihoz, azonban e rovar sem életadója e gombának, mert csak akkor jelenik meg, mikor a gomba kifej-

lődésében már jó előrehaladt. Vannak-e még más e gombát pusztító rovarok is vagy nincsenek, az kétséges.

Ilyen pusztító rovarként még a Sepedon sphegeus említ­tetik, ez egy kékes-fekete karcsú légy, hossza 6-7 milimeter, előre nyúlt tapogatóval és hosszú sárga-veres lábakkal. E ro­var azonban sem a királygombán, sem annak tenyészhelyén még nem találtatott, de igen a vízpartokon, s igy alig hihető, hogy a királygomba lakója lenne, annál is inkább, mert lábai az ásásra nem alkalmasak.

Mindazonáltal ugy látszik, hogy az ezen czikk elején felhozott állítás e legyet illeti. Felette kétséges azonban, hogy e légy a tölgy kemény gyökerét arra alkalmatlan húsos szer­veivel megfúrni képes legyen.

Miután pedig Némethonbah a királygomba oly bükkösökben terem, hol még tölgy elő sem jő, kitűnik, hogy e gomba a tölgy gyökerével semminemű összeköttetésben nincs.

Található ugyan a tölgy gyökerén gubacs, mely a király­gombához hasonló, de cz a Cynips estera és C. radicis nevü legyek szúrása folytán származik.

A fennebbiekből tehát látható : 1) hogy a királygomba nem rovar-szurás utján keletkező gubacs, hanem önálló gomba­növény; 2) hogy a királygo.nbaalaku kinövések a tölgy gyö­kerén rovar szúrás által kapták lételüket; 3) hogy bizonyításra vár az, hogy a Sepedon sphegeus nevü légy a királygomba megrontója-e vagy nem?

Végül megemlíti még e sorok közlője, hogy e nevezetet "Király-gomba" azért használta, mert helyesebbnek és kere­settségéhez képest találóbbnak is tartotta, a gömbé vagy az épen helytelenül használt szarvasgomba nevezetnél.

2010. február 15., hétfő

siker

Egyfajta elismerésként értékelem hogy már nem csak a magyar nyelvű internetre lopnak kérdezés nélkül képeimből, hanem éppen a szarvasgombák egyik hazájából Olaszországból is innen vesznek kölcsön képeket! Ez az olasz blog egy fotómmal illusztrálja a szarvasgombás cikkét. Néhány év és lenyomjuk öket :D

2010. február 13., szombat

gombász nyelvemlék




Véletlen találat:
Ballagi Mór szerkesztette azt az 1868-ben megjelent szótárt, amiben szerepel a gombász-eb kifejezés, mint a szarvasgombák felkutatására szolgáló eb. Izgi.



Ahogy aztán keresgéltem előkerült már az 1838-ban megjelent Magyar-Német zsebszótárban is a gombászeb!

2010. február 8., hétfő

ázsiai szarvasgombászás

Ma este (2010.02.08 18 óra) a TIT gombász szakcsoportjának előadásán mesélek sok sok képpel ázsiai szarvasgombász élményeimről. A cím: TIT Stúdió, 1113 Budapest Zsombolyai u. 6. Gyertek!

2010. február 4., csütörtök

szombaton BULI


Remélem senkinek nem veszi el kedvét ez az igazi téli időjárás attól, hogy rész vegyen szombaton Gödöllőn a Téli Szarvasgomba Ünnepén. A részletes program itt olvasható az egyesületi honlapon. A kutyás bemutató kivételével a programok a fűtött kastélyban lesznek :)




munkában Kivi, a hógyűjtő


Szépek