2010. március 30., kedd

Eladó gombászkutya

Jelenleg két gyakorlott de fiatal gombász vizsla is vevőt keres. Tel: +(36) 70 418 2508

2010. március 29., hétfő

szarvasgomba genom

2007 áprilisában írtuk, hogy elindult a francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) genom teljes feltérképezését célzó projekt. Ma pedig sok helyen olvashattunk arról, hogy eredményesen befejeződött. Néhány cikk a témáról:
The New York Times,
genomika blog,
fogyasztok.hu,
hvg.hu
A téma tényleg nagyon érdekes, remélem nemsokára mi is írunk a kérdésről bővebben.

A gombanevek helyesírásáról

Ez a bejegyzés eredetileg a román nyelvű blogunkra készült, hiszen ideát erőteljes jelenségként könyvelhetjük el a szarvasgombás honlapok szaporodását, melyek többségén halmozottan lehet helyesírási hibákkal találkozni. A probléma hátterét egyrészt a tudatlanság, másrészt az egymástól való másolás adja, hiszen a legtöbb újkeletű oldalon ugyanazokkal a hibákkal szembesülünk. De lássuk a konkrétumokat:

1. Bevezető: A biológiában a fajok mindegyike tudományos nevet visel, amelyet latin névnek, illetve rendszertani névnek is szoktak nevezni. A fajok tudományos nevei két szóból álló, kettős (binomiális vagy binominális) nevek. Az ilyen nevek (binomenek) rendszerét kettős nevezéktannak (binomiális/binominális nomenklatúrának) is nevezik. A kettős nevet alkotó első szó a generikus név (nemi vagy nemzetségnév), amely azt a nemet (állatoknál), illetve nemzetséget (növényeknél és gombáknál) adja meg, ahová az adott faj tartozik. A kettős nevet alkotó második szó a specifikus (faji) megkülönböztető név, amely megkülönbözteti az adott fajt a nem, vagy nemzetség többi fajától. (Forrás: Wikipédia). A tudományos nevet követően rövidített formában feltüntetik annak a személynek a nevét is, aki az adott fajt a kettős nevezéktan szabályai szerint először leírta. A latin neveket jellemzően dőlt betűkkel írjuk, melyben a nemzetség nevét mindig nagy, a faj nevét pedig mindig kis betűvel írjuk. A szerző nevét esetenként lehet vastagítani, de ez nem kötelező érvényű. Például:

Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum Vitt.)

a gyakran használt hibás változatok:

Tuber Aestivum

Tuber aestivum vit.

Tuber aestivum Vitt

Tuber aestivum vittadini

TUBER AESTIVUM



2. Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum Pico)

Olaszországból származtatható ennek a gombának a hibás megnevezése és nevének helytelen írása, ugyanis az olaszok ezt a gombát Tuber magnatum picó-nak nevezik, a Pico nevet mintegy beleépítve a gomba latin nevébe. A Pico szócska pedig valójában nem más, mint Vittorio Pico olasz mikológusnak a családneve, aki 1788-ban Melethemata inauguralia. De fungorum generatione et propagatione címen publikált disszertációjában összesen három gombafajt írt le. Ezek: Tuber magnatum, Tuber albidum és Tuber rufum. A Tuber magnatum nevet végül 1831-ben Carlo Vittadini véglegesítette, ezáltal megszűntetve a gomba többi szinonimáját, mint a Tuber griseum De Borch, Tuber griseum Persoon etc.

Fontos megemlíteni, hogy a latin névnek a leírójával való együttes megjelenítése csupán tudományos értekezésekben szükségszerű és kívánatos, a kereskedelemben és az általános szóhasználatban egyenesen fölösleges, nagyzó. Főleg akkor, ha nem írják helyesen. Éppen ezért ennek a gombának a neve Tuber magnatum és nem Tuber magnatum pico. Amennyiben mégis teljesen kiírnánk, akkor helyesen:

Tuber magnatum Pico



3. Tuber Brumare

Igen. Itt is van egy kisebb félreértés. A gomba neve ugyanis a latin brumalis szóból származik és nem a hasonló jelentésű francia brumaire-ből. A gombafajt szintén Carlo Vittadini írta le, ezért helyesen:

Tuber brumale Vitt.

2010. március 15., hétfő

tufa



Ilyenkor tavasszal nem sok szarvasgomba terem, de a jó időjárás és a kutyák mozgásidénye miatt erős rajtunk a „kirándulási kényszer”. A jó keresőkutyák ezeken a szép tavaszi sétákon is rendre találnak föld alatti gombákat, de többnyire csak tufa gombákat (tufa = tudományos fantasztikus, magyarán csak a tudomány számára érdekes gombácsek). Nem tudom biztosan ki találta ki, de azt hiszem talán először az indexes gombafórumon láttam ezt a találó kifejezést, remélem lesz valaki, aki emlékszik a pontos eredetére.

Tél végén és a nyár elején különösen sok ilyen gombát lehet találni. Amint a becenevükből is következik, ezek az általában apró méretű kis gombák étkezésre nem alkalmasak, azonban a mikológusok és amatőr gombakutatók nagy örömmel fogadnak róluk adatokat.



Mit csináljunk, ha tufa gombát talált a kutyánk? Ha van mikroszkópunk magunk is próbálkozhatunk a gombák határozásával és gyűjthetünk herbáriumot is. Ha nem tudjuk meghatározni, legjobb a gombát frissen eljuttatni szakemberhez és/vagy herbáriumba, de erre ritkán van lehetőség, tehát általában meg kell szárítanunk a gombát. Ehhez frissen félbe kell vágjuk, (ha több termőtestünk van, egyet hagyhatunk egészben) majd egy kis tégelyben hagyjuk megszáradni. Hasznos lehet ha készítünk fényképet a friss gombáról és az élőhelyről is. Ezenkívül a herbárium számára rögzítenünk kell néhány adatot is:

- Dátum

- Hely (GPS koordínáta a legjobb, de a közeli település is megteszi, ha nem akarjuk pontosan elárulni a helyet)

- A megtaláló neve

-

A fenti adatok nélkül nem igazán lehet használni a gombát, más adatokkal még tovább növelhetjük a minta használhatóságát:


- Az erdőtípus leírása

- A friss gomba néhány mulandó jellemzőjének leírása: szag, szín stb.

- Talajtípus

- Fénykép a termőtestről és élőhelyről.


Egyesületünknek, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesületnek is van saját herbáriuma, melyet tagtársaink látnak el tufa gombákkal, A herbárium segítségével hozzájárulhatunk egy-egy terület vagy erdőtípus pontosabb megismeréséhez vagy ritkább fajok elterjedését pontosíthatjuk, tehát kirándulásunk igen hasznos lehet. Számomra a szarvasgombászást pont az ilyen dolgok teszik hobbivá. Találni egy ritka fajt, olyan, mint kincset találni, gondolom az ősi vadászösztön dolgozik ilyenkor :)


Ha találsz tufa gombát, juttasd el nekünk! Köszönjük!

Link: dsze.hu

2010. március 8., hétfő

képek a múlt pénteki vacsoráról

2010.03.05. Kalla Kálmán szarvasgombás bemutatója

a képek között van Kalla Kálmán saját kézzel írt menüje, ami jelenleg a legjobb útmutatásunk az elfogyasztott falatkákról.

link:

2010. március 5., péntek

Kalla Kálmán gasztronómiai bemutatója




Alighanem az év legmenőbb egyesületi előadásán vagyunk túl. A Gödöllői Királyi Kastélyban Kalla Kálmán Európa és Aranysapka díjas séf készített nekünk szarvasgombás falatkákat. Amikor felkértük Kálmánt az előadásra, tényleg csak jelképes kóstolóra gondoltunk, de végén egy rendkívül gazdag sokszínű vacsorácska kerekedett belőle. Az egyik legjobb szarvasgombás gasztroélményem ez az este. Sajnos mostanában nem megy a fényképezés, ezért ismét a többi résztvevőtől kérnék jobb képeket ezeknél. Köszönjük a kastélynak a helyszínt, Kalla Kálmánnak a csodás bemutatót és mindenkinek a segítséget!


2010. március 3., szerda

szarvasgombás vodka


Angol barátunk rukkolt ki ezzel az újdonsággal, ami ellentétben az általunk eddig ismert szarvasgombás alkoholokkal nem tartalmaz aromát. (az aromakérdésről itt írtunk). Úgy tűnik hogy nagy örömünkre egyre több a szarvasgomba igazi izét kínáló termék jelenik meg a piacon.

"Black Moth is the world’s finest, all natural, truffle infused vodka. Made with European Périgord truffles, it’s five times distilled and three times filtered to deliver an exceptional finish."


Én erősen gondolkozom egy ilyen palack beszerzésén, érdekel még valakit?