2011. december 23., péntek

Boldog Karácsonyt Gombászok!


Merry Christmas, Nerds! Here’s some Christmas fungus on a petri dish. (via:geneticist)

2011. december 21., szerda

őszi-téli képek

Mokka 

Drágaságom!

"Mokka néz"számítógépes grafika 50000 Ft


Gomba 50 cm mélyen

négyszögletű erdő


Izom Mokka


Ősz

Tél

Lányok


Végre eső!

2011. december 19., hétfő

Fake truffles of 2011

Régen írtam ide a blogra, ennek csupa közhelyes oka van: sokat dolgoztunk, nem volt időm, kedvem stb. stb., De most év vége fele kitaláltam, hogy összeállítok egy jó kis best of listát.
Az idén azokat a  hamisításokat gondoltam sorrendbe állítani, amikkel a szarvasgomba-nagykereskedelem közben találkoztunk. (a kiskereskedelmi csalásokról ezt írtam korábban). A gombák közé keveredett makkok, gubacsok, marék föld, összesározott gombák most - mivel túl általánosak - nem játszanak :D



5. A vizes gombás. Utolsó helyre került ez a hatékony, de a többihez képest ötlettelen módszer, amely főleg egy erdélyi faluban szokás évek óta. Közismert, hogy a szarvasgomba normálisan naponta pár százalékot is veszít súlyából, a párolgási veszteség miatt. Ezt elégelte meg az ötletgazda és napi rendszeres vízadagolással és vizes hűtőben tartással próbálja megforditani a folyamatot. A gombának ez természetesen nagyon nem használ. A megoldás, hogy mi ilyen gombat nem veszünk.

ötlet: 1 pont,
hatásosság: 5 pont



4. Szintén Romániából érkezett ez a rendkívül gyenge, de látványos kísérlet, amelyben ezeket a képen látható növényi gumókat próbálja fehér szarvasgombaként értékesíteni - a feltehetően csak tájékozatlan - eladó.
ötlet: 3 pont,
hatásosság: 0 pont.


3. Az előbbi módszer kissé kifinomultabb és tudatosságot mindenképp feltételező párjával szintén idén találkoztunk először. A nyári szarvasgomba közé kevert bunkós agancsgomba (Xylaria polymorpha) darabok már igazi csalásnak minősülnek, habár elég pitiáner összvissz 30 gr. phhh !

ötlet: 6 pont
hatásosság: 1 pont.



2 . A lista kedvéért egy régi 5-6 évvel ezelőtti magyarországi esetet melegítek most fel. A gyakoroltott gombász burgonya nagyságú, gondos kéz munkáját magán viselő agyaggomboccal társította nyári szarvasgombáit, alig titkolt sulygyarapítási szándékkal. A kép illusztráció :DDD

ötlet: 3 pont
hatasosság: 2 pont.




1. Az első helyezett az előző amatőr csalásokon minőségileg túllepve kidolgozottságában és hatásosságában is briliáns. A fehér szarvasgombánál a méret jelentős árnövelő tényező, a nagyobb gombák többszörösét érik a kisebbekének. Ezt elégelte meg hősünk, aki nem kevés időt áldozott arra, hogy megtalálja a naggyá összepárosítható kis gombákat és összeragasztotta pillanatragasztóval!!! 


Feltehetően nehéz igazán hinni abban, hogy ezt az irreálisan drága szarvasgombát valaki végül megeszi, máskülönben hogy képzelhette a szerző , hogy a trükk titokban marad?  Belegondolt-e hogy a pillanatragasztó mérgező? megannyi kérdés.  Sajnos, mi ezt trükköt elsőre bizony beszoptuk, a vevő meg azt üzeni, hogy grillen süssük meg a kivitelezőt.

ötlet: 8 pont
hatásosság: 5 pont.

2011. december 4., vasárnap

Gyerekek



Nem tervezett gyermekáldás köszöntött ránk, vélhetően a szomszéd vadász egyik kopójának "jóvoltából". Többszörös szarvasgombakereső-verseny győztes fajtatiszta labrador Csipke kutyánk 2 fekete kant hozott világra. A kiskutyák szerető gazdákat keresnek, már most látszik, hogy gyönyörűek lesznek! Betanításukat már megkezdtük, a csecseket nyári szarvasgomba-olajjal kenegetjük, így már az anyatejjel magukba szívják a gombaismeretet.
Várjuk az érdelődőket a 30/864-11-60-as számon.